style="margin:0 0 1px 0; height:100%">
Lokalhistorisk Arkiv for Gylling og Omegn
PeakCounter >


Gammel tæller 5746

Den 28. april kl. 12 - 16.30 har Dansk Armensk Forening, DanArmen, (i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv for Gylling og Omegn) planlagt en mindesammenkomst for Karen Jeppe, Armeniernes Moder, og for folkemordet på armenierne.
Der kommer en større gruppe i bus til Gylling fra København og en del fra Jylland. Det endelige antal kender vi ikke, men der forventes op mod 100 gæster (hovedsagelig armeniere bosat i Danmark), bl.a. den armenske ambassadør i Danmark, hr. Aghajanyan.
Senere i år vil der ankomme et Stenkors, der er lavet i Armenien.
Korset skal stilles op i Gylling sammen med den eksisterende mindesten for Karen Jeppe.
Når vi når så vidt, vil der blive afholdt en indvielse.

Tidsplan:
Besøg Karen Jeppes mindesten 12:10-12:45
Mogens Højmark 12:45-13:00
Armensk Gudstjeneste i Gylling Kirke 13:00-14:00

Gylling skole:
Sara Avakian (klaver, sang) 14:00-14:30
Et besøg på Lokalhistorisk Arkiv 14:30-15:15
Fælles spisning. 15:15-16:30

Der bliver lavet mad til 100 mennesker.
Vi sætter ikke en fast pris, så man kan betale, hvad man synes er rimeligt.
Der kan købes drikkevarer. (Vand, sodavand, øl, vin)
Vi havde på forhånd ventet ca. 100 gæster. Det kom der også, og de havde alle sammen taget en ven med, så vi var over 200, da vi var samlet i Gylling Kirke.

Programmet blev ændret en smule, for bussen fra København var knap en time forsinket, og det regnede, så vi valgte, at de ventende kunne sidde i kirken. Da bussen ankom, gik de gæster også til kirken. Her bød viceborgmester Sanne Rubinke velkommen til Odder kommune, på engelsk af hensyn til ambassadøren og hans folk, der er engelsktalende. Bagefter talte ambassadøren, Hrachya Aghajanyan, på dansk.

(Jeg håber meget, jeg får en kopi af begge taler til opbevaring i arkivet)

Herefter var der en armensk dansk gudstjeneste med en dansk præst, Per Petersen, der har været i Armenien i en årrække, og en assyrisk præst. Der blev læst og sunget både på dansk og på engelsk. For vi danske var det en oplevelse at høre, især da menigheden sang Fadervor på armensk. Der var omdelt en folder med nogle af teksterne, men den nåede jeg ikke at få, så hvis nogen kan komme med den eller sende den til arkivet, vil det være meget fint.

Efter gudstjenesten samledes alle 210 igen ved mindestenen for Karen Jeppe, hvor det blev lagt blomster og hvor formanden for Dansk Armensk Forening, Ole Meldgaard, og ambassadøren talte.

Derfra gik turen til arkivet og Gylling Skole.

Vi havde stillet borde og stole op til de 100 mennesker, vi havde regnet med, så der var lidt kaos og trængsel, men de rare mennesker tog det meget roligt og afslappet.

Anna Karapetian fra foreningen, DanArmen, viste nogle lysbilleder. En masse var i arkivet, hvor vi havde lavet en særudstilling om Armenien og Karen Jeppe.

Om formiddagen var Anahit Karapetian og hendes familie kommet med madvarer, som de sammen med Inge anrettede i køkkenet på Gylling Efterskole. Inge lavede de varme ting, og de andre havde hjemmefra forberedt en mængde salater. Der var vist 10 forskellige salater fordelt på 27 fade. Jeg har ikke tal på, hvor mange fade med kager, de har organiseret, men det var mange. Det var også dem, der havde sørget for bordpynten. Det var en flot indsats, Anahit med familie havde ydet.

Det var godt, vi havde efterskolen køkken og Inge, der vaskede alt op bagefter. Ellers havde bestyrelsen for arkivet vist vasket op hele natten.

I løbet af eftermiddagen blev personalet fra den armenske ambassade præsenteret, Hrachya Aghajanyan holdt en kort tale, denne gang på armensk, og ambassadens personale sang for på den armenske nationalsang.

Ambassadøren forærede arkivet en meget smuk bog om Armenien, og der kom også flere gaver.

I dag, den 29. april, har jeg endnu ikke helt overblik. Jeg synes, vi havde en god dag. Den gentager vi gerne. Men næste gang vil jeg foretrække, at der er tilmelding – gerne i god tid – selv om jeg har ladet mig fortælle, at den slags tager armeniere ikke så højtideligt.

Jeg var også imponeret over, hvor fredeligt og afslappet alt foregik, selv om der var trængsel på alle pladser. Den tålmodighed kan mange danskere lære en del af.

Jeg nåede at tale med en del af gæsterne, men ikke så mange, som jeg havde lyst til. Jeg finder det bemærkelsesværdigt, at når jeg taler med armeniere om folkemordet, fokuserer de mere på Karen Jeppes indsats, end på de forfærdelige ting, der skete. Og jeg hørte ikke en eneste gang nogen hævde, at det var Islam, der stod bag. Det var regeringen, de ikke-religiøse Ungtyrkere, i resterne af det store osmanniske rige.Tak til alle deltagere, og en stor tak til alle medhjælpere: Anahit med familie, arkivets bestyrelse med deres familiemedlemmer, Gylling Skole, Gylling Efterskoles kok, Arne, Inge Højmark, Gylling Kirke og Gylling Brugs. Med så stor assistance, kan vi roligt planlægge næste arrangement, når det nye Stenkors skal indvies.Jeg har fået de første billeder, og håber at få flere. Så vil vi lave en mappe med billeder og taler fra 28. april 2012. Mappen vil selvfølgelig kunne ses i arkivet.Hvis der er enkelte af de 210 gæster, der ikke nåede at se arkivet, er man altid velkommen til at besøge os. Hvis det er udenfor åbningstid, kan man ringe til mig og aftale en tid.Mogens Højmark, formand for Lokalarkivet for Gylling og Omegn.
Mindedagen for det armenske folkedrab og for Karen Jeppe er vel overstået.
Bussen ankommer
Den Armenske ambassadør og formanden for Lokalarkivet for Gylling og Omegn Mogens Højmark
I ly for regne medens vi venter på bussen
Præsten og nogle gæster
aaaaaaaaaaaaiii